De Pro League tekent een scenario uit waarbij de livewedstrijden niet alleen op Belgacom, maar tegelijk ook op Telenet of Mobistar te zien zijn. Vrijdag hakken de clubs de knoop door.
Goed nieuws voor de voetballiefhebber. Met een beetje geluk kan hij Romelu Lukaku, Mémé Tchité of Jelle Vossen vanaf volgend seizoen vanuit zijn luie zetel live zien scoren. Nu is dat voorrecht voorbehouden voor Belgacom-abonnees, omdat die operator de uitzendrechten drie jaar geleden exclusief binnenhaalde. Nu dat contract verloopt, kibbelen de eersteklassers al weken over de manier waarop die rechten verkocht moeten worden. Vrijdag zitten ze rond de tafel en moet de knoop doorgehakt worden, want de tijd dringt.De Pro League, de vereniging van de eersteklasseclubs, werkt aan een voorstel waarbij iedereen tegelijk op de uitzendrechten biedt, maar niemand exclusief, vernam De Standaard van een bron dicht bij het dossier. De openbare aanbesteding voor de rechten wordt op dit moment uitgeschreven. De mogelijkheid om te bieden op de exclusieve rechten blijft erin staan, maar bovendien krijgen operatoren ook de kans om te bieden op zogenaamde niet-exclusieve rechten. In dat scenario kan niemand de voetbalwedstrijden exclusief uitzenden, maar krijgt iedereen de kans om een graantje mee te pikken. Zo betaalt Belgacom of Telenet afzonderlijk minder voor de rechten, maar brengen de rechten in totaal meer op, hoopt de Pro League.
44,7 miljoen of meer
Door in de aanbesteding ook de mogelijkheid te behouden om de exclusieve rechten te kopen, kunnen de clubs bovendien afwegen wat het meeste geld in het laatje brengt. De eersteklasseclubs rekenen erop de 44,7 miljoen die ze drie jaar geleden kregen voor de rechten, te evenaren of zelfs te overschrijden, zegt onze bron.
De directeur van de Pro League, Ludwig Sneyers, bevestigt dat een aanbesteding met exclusieve en niet-exclusieve rechten een denkspoor is. Maar hij wil nog niet gezegd hebben dat het de voorkeur van de Pro League wegdraagt. 'Het is aan de clubs om te beslissen wat er precies in de tender (de aanbesteding, red.) moet komen. Dat doen ze dus komende vrijdag.'
Een ballonnetje over dat scenario werd eerder al opgelaten, maar onmiddellijk weer afgeschoten toen Standard, Lierse, STVV en Germinal Beerschot aankondigden hun rechten afzonderlijk van de andere clubs te verkopen. De Pro League hoopt met dit voorstel de zogenaamde R(ebelse)4 weer in de boot te trekken. Want voor alle partijen - clubs, operatoren en gebruikers - is het een absolute noodzaak om de voetbalrechten collectief verkopen. Al willen ze het niet allemaal openlijk zeggen, versnippering is het horrorscenario.
Aanlokkelijk
De operatoren reageren positief op de mogelijkheid de rechten niet-exclusief te kopen. Al doen ze het niet allemaal openlijk. 'Voor ons hebben beide scenario's voor- en nadelen', zegt Stefan Coenjaerts van Telenet. 'Niet-exclusieve rechten zijn goedkoper en we kunnen onze abonnees voetbal aanbieden, maar de exclusieve rechten blijven natuurlijk ook aanlokkelijk.' Een bron bij Belgacom benadrukt dat exclusiviteit 'vooral in het verleden belangrijk was'. Om abonnees aan te trekken toen Belgacom pas digitale televisie aanbood, was voetbal een unique selling point om klanten te werven. Het voetbal en dus de huidige 1 miljoen abonnees behouden én minder betalen, is ook voor hen een aanlokkelijk scenario. 'We bekijken het dossier,' klinkt het bij Mobistar. Het is voor een jonge operator als Mobistar moeilijk om bijna 50 miljoen te bieden voor exclusieve rechten. 'Een niet-exclusieve deal is aantrekkelijker', zegt een bron bij het bedrijf.
De voetbalrechten voor de samenvattingen en voetbalmagazines op open zenders als VTM, VT4 of VRT worden enkel exclusief aangeboden. VRT liet eerder al weten niet meer te zullen bieden op die rechten. VTM en VT4 zijn wel nog erg geïnteresseerd.
Als de clubs vrijdag tot een akkoord komen, is de verkoop volgende maand beklonken, zegt Sneyers. Want de tijd dringt voor de geïnteresseerden. Die moeten hun abonnementen aan de man gebracht hebben vóór 23 juli, wanneer de eerste wedstrijd gespeeld wordt.
Bron : Sportwereld.be